Spectro produceert al vanaf haar oprichting desinfectiemiddelen voor professioneel gebruik en mét wettelijke toelating. Met de uitbraak van het Coronavirus is het voor bedrijven extra belangrijk om aandacht te besteden aan zowel persoonlijke als omgevingshygiëne. Daar zijn desinfectiemiddelen een belangrijk onderdeel in. Helaas zien wij dat desinfectiemiddelen niet altijd juist toegepast worden. Via dit factsheet willen wij hier meer duidelijk over geven.

1. Hand hygiëne
COVID-19 kan eenvoudig door direct contact met de handen verspreid worden. Daarom moet bijvoorbeeld het geven van een hand vermeden worden. Daarnaast is het belangrijk dat handcontactpunten zoals (trap)leuningen en deurklinken zo min mogelijk aangeraakt worden. Desinfecteer de handen alleen wanneer nodig en als er geen water, handzeep en wasbak voor handen is of indien u werkzaam bent in bijv. de gezondheidszorg, voedselverwerkende industrie, horeca etc. Zorg ervoor dat de handen schoon zijn en gebruik een handdesinfectiemiddel dat wettelijk toegelaten is voor (corona)virussen (zoals Ethades+). Desinfecteren door de handen minimaal 60 seconden in te wrijven. Hieronder een instructiefilm hoe correct handen gedesinfecteerd dienen te worden.

2. Oppervlakte hygiëne
In normale omstandigheden is reinigen met een geschikt reinigingsmiddel en -materiaal voldoende. In bepaalde situaties is het gebruik van desinfectiemiddelen noodzakelijk. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, voedselverwerkende industrie, horeca, agrarische sector etc. Echter omdat COVID-19 ook via oppervlaktes verspreid kan worden, is extra desinfectie van handcontactoppervlaktes noodzakelijk. Denk hierbij onder meer aan deurklinken, lichtknoppen, kranen, relingen en bedieningspanelen van (mobiele) apparaten.

3. Oppervlaktes desinfecteren
De meeste desinfectiemiddelen mogen uitsluitend op schone oppervlaktes gebruikt worden. Maak dus indien nodig eerst schoon met een geschikt reinigingsmiddel of reinigingsmateriaal. Schakel elektronische apparatuur uit. Gebruik uitsluitend desinfectiemiddelen die wettelijk toegelaten zijn voor bestrijding van (corona)virussen. Zorg voor de juiste dosering, breng het product aan en laat het inwerken conform het gebruiksvoorschrift, dat kan een tot vijftien minuten zijn. Dus wrijf niet direct weg! Sommige desinfectiemiddelen moeten nagespoeld worden, andere (zoals Ethades) hoeven enkel aan de lucht te drogen. Hieronder een instructiefilm hoe kleine en grote oppervlaktes gedesinfecteerd dienen te worden.

Advies op maat
Wilt u een specifiek advies op maat voor uw situatie? Neem dan contact met ons op. Eén van onze specialisten zal, op dit moment op afstand, u voorzien van een advies op maat met bijhorende producten. Zie ook ons artikel over het Coronavirus & beschikbaarheid.

Bronnen:
NVZ Publicatie Handdesinfectie – Zo doe je dat.
NVZ Publicatie Hygiëne rondom coronavirus.