Door de uitbraak van het coronavirus beseffen steeds meer organisaties het belang van goede hygiëne, en wordt hier dan ook meer in geïnvesteerd. Door de grote vraag die dit met zich meebrengt, zijn er door de overheid verschillende vrijstellingen ingevoerd geweest betreft de productie en distributie van desinfectiemiddelen.

Helaas betekent dit ook dat er partijen zijn die met onvoldoende kennis desinfectiemiddelen zijn gaan produceren, met als resultaat dat er illegale producten in gebruik zijn voor schoonmaak in de zorg, het onderwijs en andere branches. In 2021 worden de regels en protocollen weer aangepast, dus zetten wij voor je op een rij waar je rekening mee moet houden: voor als je nu al gebruik maakt van desinfectiemiddelen of voor als je binnenkort weer mag gaan opstarten.

LEES OOK: Coronavirus & beschikbaarheid

Toen de bestrijding van het coronavirus begin 2020 van start ging, dreigde er een tekort aan handdesinfectiemiddelen in de bedrijfs- of beroepsmatige omgevingen. Om dit te voorkomen, introduceerde de overheid een tijdelijke vrijstelling van handdesinfectie met (minimaal) 70% alcoholen voor professioneel gebruik, in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten. Deze vrijstelling werd in september van 2020 éénmalig verlengd tot 4 maart 2021, waarmee het volgende maand officieel verboden wordt voor producenten en distributeurs om deze nog aan te bieden.

Vrijstelling desinfectiemiddelen tegen corona loopt af

Naast dat het vanaf volgende maand verboden is om de producten aan te bieden, mogen bedrijven ze officieel ook niet meer in gebruik nemen. Het is dus belangrijk dat wanneer je als bedrijf op dit moment nog gebruik maakt van deze producten je ze ofwel van tevoren opmaakt, of meteen overstapt op toegelaten desinfectiemiddelen. Door te investeren in nieuwe desinfectie kan je als bedrijf ook voorkomen dat je met illegale producten aan het werk bent of inkoopt voor als je weer mag opstarten, aangezien er op dit moment ook vele illegale desinfectiemiddelen gebruikt worden.

Zo concludeerden De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de afgelopen maanden dat veel desinfectiemiddelen veel te weinig alcohol bevatten, dat de etiketten niet klopten of dat de flesjes onveilig gevuld werden. Daarnaast bleek uit een steekproef dat een kwart van de geteste handgels op openbare plekken ook te weinig alcohol bevat om het coronavirus effectief te bestrijden, terwijl deze toch bij ingangen geplaatst worden. Het is dus van groot belang (vanaf nu) producten aan te schaffen bij professionele organisaties. Zo is Spectro gespecialiseerd in de productie en distributie van professionele desinfectiemiddelen, die bewezen effectief zijn tegen omhulde virussen als COVID-19.

Adviezen & protocollen onderwijs en kappers

Ook voor het onderwijs zijn er per 8 februari nieuwe maatregelen aangekondigd. Deze zijn vastgelegd in het servicedocument en de protocollen die scholen opvolgen. Verder gelden onder andere de volgende hygiënerichtlijnen van het RIVM. Ook voor de heropening van kappers is er een protocol opgesteld, waarin belangrijke punten staan als:

  • Zorg voor aanwezigheid van voldoende zeep in een pompflesje en wijs aanwezigen op het belang van handen wassen.
  • Zorg dat medewerkers minimaal éénmaal per uur en in ieder geval voor en na de behandeling van de klant de handen wassen. Zorg ook voor de aanwezigheid van verzorgende handcrème in een pompflesje.
  • Maak na iedere klant de volgende zaken schoon met een desinfecterend schoonmaakmiddel: 

    - de (kappers)stoelen, kaptafel en wasbakken
    - het gebruikte materiaal zoals scharen, kammen, borstel, messen, tondeuses, en het handvat van de föhn
    - de deurklinken en trapleuningen
    - de pinautomaat
    - alle touchscreens
    - de balie
    - de telefoon
    - toilet en fonteintje
    - gezichtsscherm
    - eventueel aanwezige (kuch)schermen

Wil je als organisatie nu investeren in handdesinfectie?  Handhygiëne omvat handen reinigen met handdesinfectie op alcoholbasis (zoals Ethades & Ethades+) of met zeep (zoals Hand Soap Eco Soft & Foam Soap Eco Soft) en water. Handdesinfectie op basis van alcohol heeft de voorkeur als de handen niet zichtbaar vuil zijn, wanneer dit wel zo is kun je de handen wassen met water en zeep.