Ziekenhuis kan niet zonder alcohol

Ziekenhuis kan niet zonder alcohol

De Nederlandse ziekenhuizen komen in grote problemen als ze het gebruik van ethanol (alcohol) moeten decimeren. Verzorgend personeel gebruikt de stof gemiddeld twintig tot 24 keer per dag om de handen te desinfecteren. Bovendien is de stof nodig om oppervlaktes en instrumenten te ontsmetten.

Sinds het ministerie van SZW ethanol als kankerverwekkende stof heeft aangewezen, zijn ziekenhuizen verplicht om het gebruik sterk terug te dringen en hun personeel niet aan risico's bloot te stellen. Niet voor niets zijn ze echter grootverbruiker, stellen ze. Ethanol in de ban doen brengt risico's mee. De ziekenhuizen vinden dat totaal onverantwoord.

Dat leidt tot meer infecties, bij patiënten en personeel. Ook voorspelt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen een explosieve stijging (dertig tot veertig procent) van handeczeem bij personeel.

Alternatieven voor ethanol zijn er voor ziekenhuizen niet, benadrukt Stubbs. Slechts deels kan worden gewerkt met chloor, dat een dodende werking heeft en dat ter bestrijding van de ziekenhuisbacterie MRSA al wordt gebruikt.
,,Voor het desinfecteren van de handen is dat bijvoorbeeld niet bruikbaar.''
Leidt het overleg met de SER niet tot resultaat, dan is het wat de ziekenhuizen betreft 'jammer maar helaas', zegt Stubbs. ,,We gaan echt niet terug naar de tijd van water en zeep.''

Interessante producten naar aanleiding van dit artikel:
- Sanosept Profi
- Sanodes
- Handdesinfectant


Bron: Destentor